Молитвослов

Канон покаянный ко Господу нашему Иисусу Христу

Глас 6-й

Песнь 1


Ирмос: Яко по суху пешешествовав Израиль, по бездне стопами, гонителя фараона видя потопляема, Богу победную песнь поим, вопияше.

Припев*: Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Ныне приступих аз грешный и обремененный к Тебе, Владыце и Богу моему; не смею же взирати на небо, токмо молюся, глаголя: даждь ми, Господи, ум, да плачуся дел моих горько.

Припев: Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

О, горе мне грешному! Паче всех человек окаянен есмь, покаяния несть во мне; даждь ми, Господи, слезы, да плачуся дел моих горько.

Слава: Безумне, окаянне человече, в лености время губиши; помысли житие твое, и обратися ко Господу Богу, и плачися о делех твоих горько.

И ныне: Мати Божия Пречистая, воззри на мя грешного, и от сети диаволи избави мя, и на путь покаяния настави мя, да плачуся дел моих горько.



Ирмос: Как по суше прошел Израиль / по бездне стопами, / и, гонителя фараона видя утопавшим, / – «Богу победную песнь воспоем!» – взывал.

Припев: Помилуй меня, Боже, помилуй меня!

Ныне приступил я, грешный и обременённый, / к Тебе, Владыке и Богу моему; /
но не смею взирать на небо, только молю, говоря: / «Дай мне, Господи, разум, / чтобы оплакивал я дела мои горько!»

Припев.

О горе мне, грешному! / Более всех людей злосчастен я: / покаяния нет во мне. / Дай мне, Господи, слезы, / чтобы оплакивал я дела мои горько!


Слава: Безумный, несчастный человек, / ты время в лености губишь! / Помысли о жизни своей / и обратись ко Господу Богу, / и плачь о делах своих горько!

И ныне: Матерь Божия пречистая! / Взгляни на меня, грешного, / и от сети диавола избавь меня, / и на путь покаяния направь меня, / чтобы оплакивал я дела мои горько!


Песнь 3

Ирмос: Несть свят, якоже Ты, Господи Боже мой, вознесый рог верных Твоих, Блаже, и утвердивый нас на камени исповедания Твоего.

Припев.

Внегда поставлени будут престоли на судищи страшнем, тогда всех человек дела обличатся; горе тамо будет грешным, в муку отсылаемым; и то ведущи, душе моя, покайся от злых дел твоих.

Припев.

Праведницы возрадуются, а грешнии восплачутся, тогда никтоже возможет помощи нам, но дела наша осудят нас, темже прежде конца покайся от злых дел твоих.

Слава: Увы мне великогрешному, иже делы и мысльми осквернився, ни капли слез имею от жестосердия; ныне возникни от земли, душе моя, и покайся от злых дел твоих.

И ныне: Се, взывает, Госпоже, Сын Твой, и поучает нас на доброе, аз же грешный добра всегда бегаю; но Ты, Милостивая, помилуй мя, да покаюся от злых моих дел.



Ирмос: Нет святого, / как Ты, Господи Боже мой, / возвысивший достоинство верных Тебе, Благой, / и утвердивший нас на камне / исповедания Твоего.

Припев.

Когда поставлены будут / престолы на Страшном Суде, / тогда дела всех людей откроются; / горе там будет грешным, в муку отсылаемым! / И зная это, душа моя, / раскайся в злых делах твоих!


Припев.

Праведники возрадуются, / а грешники возрыдают: / тогда никто не сможет помочь нам, / но дела наши осудят нас. / Потому прежде конца / раскайся в злых делах твоих!

Слава: Увы мне, многогрешному! / Я, делами и мыслями осквернившись, / ни капли слез не имею от жестокосердия! / Ныне воспрянь от земли, душа моя, / и раскайся в злых делах твоих!

И ныне: Вот, взывает, Госпожа, Сын Твой / и нас научает доброму; / я же, грешный, всегда бегу от добра! / Но Ты, Милостивая, помилуй меня, / чтобы я раскаялся в злых моих делах!

 

Седален, глас 6-й

Помышляю день страшный и плачуся деяний моих лукавых: како отвещаю Безсмертному Царю, или коим дерзновением воззрю на Судию, блудный аз? Благоутробный Отче, Сыне Единородный и Душе Святый, помилуй мя.


Помышляю о дне страшном и оплакиваю злые мои деяния. Как я дам ответ Бессмертному Царю? Или как дерзну я, блудный, взглянуть на Судию?  Милосердный Отче, Сын Единородный и Дух Святой, помилуй меня!

Слава и ныне: Богородичен



Связан многими ныне пленицами грехов и содержим лютыми страстьми и бедами, к Тебе прибегаю, моему спасению, и вопию: помози ми, Дево, Мати Божия.


Ныне, связанный многими узами грехов и теснимый лютыми страданиями и бедами, к Тебе прибегаю, моему спасению, и взываю: «Помоги мне, Дева, Матерь Божия!»


Песнь 4


Ирмос: Христос моя сила, Бог и Господь, честная Церковь боголепно поет, взывающи от смысла чиста, о Господе празднующи.

Припев.

Широк путь зде и угодный сласти творити, но горько будет в последний день, егда душа от тела разлучатися будет: блюдися от сих, человече, Царствия ради Божия.

Припев.

Почто убогаго обидиши, мзду наемничу удержуеши, брата твоего не любиши, блуд и гордость гониши? Остави убо сия, душе моя, и покайся Царствия ради Божия.


Слава: О, безумный человече, доколе углебаеши, яко пчела, собирающи богатство твое? Вскоре бо погибнет, яко прах и пепел: но более взыщи Царствия Божия.

И ныне: Госпоже Богородице, помилуй мя грешного, и в добродетели укрепи, и соблюди мя, да наглая смерть не похитит мя неготоваго, и доведи мя, Дево, Царствия Божия.



Ирмос: «Христос – моя сила, / Бог и Господь», / святая Церковь благоговейно поет, возглашая, / от чистого разума / в Господе торжествуя.

Припев.

Широк путь здесь / и легко делать приятное, / но горько будет в последний день, / когда душа с телом разлучаться будет! / Храни себя от того, человек, / ради Царства Божия!

Припев.

Зачем бедного обижаешь, / плату работника присваиваешь, / брата своего не любишь, / к блуду и гордыне стремишься? / Оставь же все это, душа моя, / и раскайся ради Царства Божия!


Слава: О безумный человек! / Доколе увязаешь, словно пчела, / собирая богатство своё? / Ведь вскоре погибнет оно, как прах и пепел; / но ты прежде взыщи Царства Божия.

И ныне: Госпожа Богородица! Помилуй меня, грешного, / и в добродетели укрепи, / и сохрани меня, чтобы внезапная смерть / не похитила меня, неготового, / и доведи меня, Дева, до Царства Божия!


Песнь 5

Ирмос: Божиим светом Твоим, Блаже, утренюющих Ти души любовию озари, молюся, Тя ведети, Слове Божий, истиннаго Бога, от мрака греховнаго взывающа.


Припев.

Воспомяни, окаянный человече, како лжам, клеветам, разбою, немощем, лютым зверем, грехов ради порабощен еси; душе моя грешная, того ли восхотела еси?

Припев.

Трепещут ми уди, всеми бо сотворих вину: очима взираяй, ушима слышай, языком злая глаголяй, всего себе геенне предаяй; душе моя грешная, сего ли восхотела еси?

Слава: Блудника и разбойника кающася приял еси, Спасе, аз же един леностию греховною отягчихся и злым делом поработихся, душе моя грешная, сего ли восхотела еси?


И ныне: Дивная и скорая помощнице всем человеком, Мати Божия, помози мне недостойному, душа бо моя грешная того восхоте.



Ирмос: Божественным светом Своим, Благой, /души с рассвета к Тебе стремящихся / любовью озари, – молюсь я, – / чтобы знать Тебя, Слово Божие, истинного Бога, / от мрака грехов к Себе призывающего.

Припев.

Вспомни, несчастный человек, / насколько лжи, клевете, разбою, немощам, / словно лютым зверям, / порабощён ты по грехам своим! / Душа моя грешная, того ли желала ты?

Припев.

Трепещут члены тела моего, / ибо я всеми ими провинился: / глазами взирая, ушами слушая, языком говоря злое, / всего себя геенне предал! / Душа моя грешная, этого ли желала ты?

Слава: Блудного сына и разбойника кающегося / принял Ты к Себе, Спаситель; / но лишь я один так греховной ленью отягчён / и злым делам порабощён! / Душа моя грешная, этого ли желала ты?

И ныне: Дивная и скорая помощница / всем людям, Матерь Божия! / Помоги мне, недостойному, / ибо душа моя грешная возжелала того!

Песнь 6


Ирмос: Житейское море, воздвизаемое зря напастей бурею, к тихому пристанищу Твоему притек, вопию Ти: возведи от тли живот мой, Многомилостиве.

Припев.

Житие на земли блудно пожих и душу во тьму предах, ныне убо молю Тя, Милостивый Владыко: свободи мя от работы сея вражия, и даждь ми разум творити волю Твою.

Припев.

Кто творит таковая, якоже аз? Якоже бо свиния лежит в калу, тако и аз греху служу. Но Ты, Господи, исторгни мя от гнуса сего и даждь ми сердце творити заповеди Твоя.


Слава: Воспряни, окаянный человече, к Богу, воспомянув своя согрешения, припадая ко Творцу, слезя и стеня; Той же, яко милосерд, даст ти ум знати волю Свою.

И ныне: Богородице Дево, от видимаго и невидимаго зла сохрани мя, Пречистая, и приими молитвы моя, и донеси я Сыну Твоему, да даст ми ум творити волю Его.



Ирмос: Житейское море видя, / поднимающееся волнами искушений, / я, к тихой пристани Твоей прибегнув, взываю Тебе: / «Возведи от гибели жизнь мою, Многомилостивый!»

Припев.

Жизнь земную я блудно прожил / и душу во тьму предал; / ныне же молю Тебя, милостивый Владыка: / освободи меня от этого рабства врагу / и дай мне разум исполнять волю Твою!

Припев.

Кто совершает такое, как я? / Ибо как свинья лежит в грязи, / так же и я греху служу. / Но Ты, Господи, исторгни меня из гнусности той / и дай мне сердце, чтобы исполнять заповеди Твои!


Слава: Воспрянь к Богу, несчастный человек, / вспомнив свои согрешения, / припадая ко Творцу, проливая слезы и стеная! / Он же, как милосердный, / даст тебе ум познать волю Его!

И ныне: Богородица Дева! От видимого и невидимого зла / сохрани меня, пречистая, / и прими прошения мои, / и передай их Сыну Твоему, / да даст мне ум исполнять волю Его!

Кондак

Душе моя, почто грехами богатееши, почто волю диаволю твориши, в чесом надежду полагаеши? Престани от сих и обратися к Богу с плачем, зовущи: милосерде Господи, помилуй мя грешнаго. 


Душа моя! Зачем грехами богатеешь? / Зачем волю диавола исполняешь? / На что надежду возлагаешь? / Перестань так поступать / и обратись к Богу, с плачем взывая:/ «Милосердный Господи, помилуй меня, грешного!»

Икос

Помысли, душе моя, горький час смерти и страшный суд Творца твоего и Бога: Ангели бо грознии поймут тя, душе, и в вечный огнь введут: убо прежде смерти покайся, вопиющи: Господи, помилуй мя грешнаго.


Помысли, душа моя, о горьком часе смерти / и о Страшном Суде Творца твоего и Бога. / Ведь тогда Ангелы грозные возьмут тебя, душа, / и в вечный огонь введут. / Так покайся же прежде смерти, взывая: / «Господи, помилуй меня, грешного!»

Песнь 7

Ирмос: Росодательну убо пещь содела Ангел преподобным отроком, халдеи же опаляющее веление Божие, мучителя увеща вопити: благословен еси, Боже отец наших.

Припев.

Не надейся, душе моя, на тленное богатство и на неправедное собрание, вся бо сия не веси кому оставиши, но возопий: помилуй мя, Христе Боже, недостойнаго.

Припев.

Не уповай, душе моя, на телесное здравие и на скоромимоходящую красоту, видиши бо, яко сильнии и младии умирают; но возопий: помилуй мя, Христе Боже, недостойнаго.


Слава: Воспомяни, душе моя, вечное житие, Царство Небесное, уготованное святым, и тьму кромешную и гнев Божий злым, и возопий: помилуй мя, Христе Боже, недостойнаго.


И ныне: Припади, душе моя, к Божией Матери и помолися Той, есть бо скорая помощница кающимся, умолит Сына Христа Бога, и помилует мя недостойнаго. 



Ирмос: Росоносною соделал печь / Ангел для благочестивых отроков, / а Божие веление, халдеев опаляющее, / мучителя убедило взывать: / «Благословен Ты, Боже отцов наших!»

Припев.

Не полагайся, душа моя, на тленное богатство / и на неправедное стяжание; / ведь не знаешь ты, кому всё это оставишь, / но воззови: «Помилуй меня, Христе Боже, недостойного!»

Припев.

Не надейся, душа моя, на телесное здоровье / и на скоро преходящую красоту; / ведь ты видишь, как сильные и молодые умирают, / но воззови: «Помилуй меня, Христе Боже, недостойного!»


Слава: Вспомни, душа моя, о вечной жизни / и о Царстве Небесном, уготованном святым, / и о тьме внешней и гневе Божием — злым, / и воззови: «Помилуй меня, Христе Боже, недостойного!»

И ныне: Припади, душа моя, к Божией Матери / и помолись Ей, / ибо Она, скорая Помощница кающимся, / умолит Сына, Христа Бога, / и Он помилует меня, недостойного.


 

Песнь 8


Ирмос: Из пламене преподобным росу источил еси и праведнаго жертву водою попалил еси: вся бо твориши, Христе, токмо еже хотети. Тя превозносим во вся веки.


Припев.

Како не имам плакатися, егда помышляю смерть, видех бо во гробе лежаща брата моего, безславна и безобразна? Что убо чаю, и на что надеюся? Токмо даждь ми, Господи, прежде конца покаяние. (Дважды)

Слава: Верую, яко приидеши судити живых и мертвых, и вси во своем чину станут, старии и младии, владыки и князи, девы и священницы; где обрящуся аз? Сего ради вопию: даждь ми, Господи, прежде конца покаяние.

И ныне: Пречистая Богородице, приими недостойную молитву мою и сохрани мя от наглыя смерти, и даруй ми прежде конца покаяние.



Ирмос: Из пламени Ты для благочестивых росу источил, / и жертву праведника водою попалил: / ибо Ты все совершаешь, Христе, одним Своим хотением. / Тебя мы превозносим во все века.

Припев.

Как мне не плакать, когда помышляю о смерти! / Ибо видел я лежащего во гробе брата своего / бесславным и безобразным. / Чего же я жду и на что надеюсь? / Только дай мне, Господи, прежде конца покаяние! (Дважды)

Слава: Верую, что Ты придёшь судить живых и мёртвых, / и все по чину своему станут: / старые и молодые, владыки и князья, девы и священники. / Но где окажусь я? / Потому взываю: / «Дай мне, Господи, прежде конца покаяние!»

И ныне: Пречистая Богородица! / Прими недостойную молитву мою, / и сохрани меня от внезапной смерти / и даруй мне прежде конца покаяние!

 

Песнь 9

Ирмос: Бога человеком невозможно видети, на Негоже не смеют чини Ангельстии взирати; Тобою же, Всечистая, явися человеком Слово Воплощенно, Егоже величающе, с небесными вои Тя ублажаем.


Припев.

Ныне к вам прибегаю, Ангели, Архангели и вся небесныя силы, у Престола Божия стоящии, молитеся ко Творцу своему, да избавит душу мою от муки вечныя.

Припев.

Ныне плачуся к вам, святии патриарси, царие и пророцы, апостоли и святителие и вси избраннии Христовы: помозите ми на суде, да спасет душу мою от силы вражия.

Слава: Ныне к вам воздежу руце, святии мученицы, пустынницы, девственницы, праведницы и вси святии, молящиися ко Господу за весь мир, да помилует мя в час смерти моея.

И ныне: Мати Божия, помози ми, на Тя сильне надеющемуся, умоли Сына Своего, да поставит мя недостойнаго одесную Себе, егда сядет судяй живых и мертвых, аминь. 



Ирмос: Людям невозможно увидеть Бога, / на Которого не смеют полки Ангелов взглянуть; / но чрез Тебя, Всечистая, стало видимым для смертных Слово воплощенное. / Его величая, / мы вместе с небесными воинствами / Тебя восхваляем.

Припев.

Ныне к вам прибегаю, / Ангелы, Архангелы и все небесные Силы, / у престола Божия стоящие: / молитесь Творцу своему, / да избавит Он душу мою от муки вечной!

Припев.

Ныне плачу пред вами, / святые праотцы, цари и пророки, / апостолы и святители, и все избранники Христовы: / помогите мне на Суде, / да спасет Господь душу мою от силы вражией!

Слава: Ныне к вам возношу руки, / святые мученики, пустынники, девственники, праведники / и все святые, молящиеся ко Господу за весь мир, / да помилует Он меня в час смерти моей!


И ныне: Матерь Божия, помоги мне, / на Тебя сильно надеющемуся, / умоли Сына Своего, / да поставит Он меня, недостойного, справа от Себя / когда сядет судить живых и мёртвых! Аминь.

 

Молитва

Владыко Христе Боже, Иже страстьми Своими страсти моя исцеливый и язвами Своими язвы моя уврачевавый, даруй мне, много Тебе прегрешившему, слезы умиления; сраствори моему телу от обоняния Животворящаго Тела Твоего, и наслади душу мою Твоею Честною Кровию от горести, еюже мя сопротивник напои; возвыси мой ум к Тебе, долу поникший, и возведи от пропасти погибели: яко не имам покаяния, не имам умиления, не имам слезы утешительныя, возводящия чада ко своему наследию. Омрачихся умом в житейских страстех, не могу воззрети к Тебе в болезни, не могу согретися слезами, яже к Тебе любве. Но, Владыко Господи Иисусе Христе, сокровище благих, даруй мне покаяние всецелое и сердце люботрудное во взыскание Твое, даруй мне благодать Твою и обнови во мне зраки Твоего образа. Оставих Тя, не остави мене; изыди на взыскание мое, возведи к пажити Твоей и сопричти мя овцам избраннаго Твоего стада, воспитай мя с ними от злака Божественных Твоих Таинств, молитвами Пречистыя Твоея Матере и всех святых Твоих. Аминь. 


Владыка Христе Боже, страданиями Своими страсти мои исцеливший и ранами Своими язвы мои уврачевавший! Даруй мне, много пред Тобою согрешившему, слёзы умиления. Даруй моему телу принять благоухание животворящего Тела Твоего, и подай душе моей сладость Твоей драгоценной Крови вместо горечи, которой напоил меня враг. Возвысь к Себе мой ум, к земле поникший, и возведи из пропасти погибельной. Ибо нет во мне покаяния, нет во мне умиления, нет во мне слезы утешительной, приводящей детей к своему наследству.
Омрачился я разумом в житейских страстях, в болезни не могу воззреть на Тебя, не могу согреться слезами любви к Тебе! Но, Владыка Господи Иисусе Христе, Сокровищница благ! Даруй мне покаяние полное и в поисках Тебя трудящееся с любовью сердце, даруй мне благодать Твою и обнови во мне черты Твоего образа. Я оставил Тебя — не оставь меня. Выйди искать меня, приведи на Своё пастбище и приобщи меня к овцам Твоего избранного стада, воспитай меня с ними от хлеба Божественных Твоих Таинств, по молитвам Пречистой Твоей Матери и всех святых Твоих. Аминь.

 




*В канонах припев как молитвенное воззвание произносится перед первым и вторым (и третьим, когда оно есть) тропарем каждой песни, но не читается перед тропарями, начинающимся со "Слава Отцу и Сыну и Святому Духу" и "И ныне и присно и во веки веков. Аминь".



Автор русского перевода: Иеромонах Амвросий, в миру Тимрот Дмитрий Александрович.






Яндекс.Метрика